Kantine


Samen met de kaatsvereniging en Talant (locatie Vijverbuurt - Boppeslach) beschikt onze vereniging over een AED. Deze zit in een speciale wandkast die aan de buitenmuur hangt van de Boppeslach, Sybren de Vlasstrjitte 2/a. Vanaf de tennisbaan gezien is dit de eerste van de drie appartementengebouwen bij de vijver. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (Defibrillatie). Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens gered worden. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Een korte training helpt om in noodgevallen snel en goed te handelen. AED’s kom je op steeds meer plaatsen tegen. Denk bijvoorbeeld aan vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, openbare gebouwen, seniorencomplexen en woonwijken.

Hoe herken je een hartstilstand?
Om een slachtoffer een overlevingskans te bieden, is het belangrijk dat je direct 112 belt, begint met reanimeren en binnen 6 minuten de AED toepast. Reanimatie is onderdeel van de keten van overleving. Deze bestaat uit vier stappen:

Stap 1.
Alarmeer direct door 112 te bellen om een ambulance op te roepen

Stap 2.            
Start direct met reanimeren. De basale reanimatie bestaat uit hartmassage in combinatie met mond-op-mondbeademing. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening kunstmatig op gang worden gehouden. Hiermee overbrug je tijd.

Stap 3.            
Daarna volgt zo vroeg mogelijk defibrillatie. Dit is het toedienen van een elektrische stroomstoot met een defibrillator, een AED, om het ventrikelfibrilleren te beëindigen. Defibrilleren zorgt ervoor dat het hart weer een normaal ritme kan krijgen.

Stap 4.            
Ambulancezorgverleners zetten de reanimatie voort met de specialistische reanimatie. De specialistische reanimatie door zorgprofessionals bestaat onder meer uit het toedienen van medicijnen, defibrilleren, intubatie (het inbrengen van een beademingsbuis in de luchtpijp) en koeltechnieken.

Wat is een leekhulpverlener/burgerhulpverlener?
Een leekhulpverlener of een burgerhulpverlener is een omstander die het slachtoffer aantreft. Hij kan het slachtoffer helpen door een ambulance op te roepen via de alarmcentrale 1-1-2, direct reanimatie te starten, en/of de AED te gebruiken. De AED is gericht op het gebruik door leken. De leekhulpverlener kan ook helpen door het slachtoffer te ‘bewaken’ als de reanimatie en defibrillatie succesvol zijn verlopen. De leekhulpverlener gaat door met hulpverlenen tot de ambulancezorgverleners het overnemen.

Aankomst ambulance's
Na gebruik van de AED bij een hulpverlening passen de stekkers en verbindingen op de professionele apparatuur die in de ambulances zit. In geval van gebruik van de AED, zal de ambulance de gebruikte AED meenemen en er later voor zorgen dat de AED weer opgehangen wordt. De gebruikte AED wordt samen met de patiënt meegenomen door de ambulancemedewerkers. In het ziekenhuis wordt de patiënt overgenomen en worden de gegevens uit de AED gelezen. Deze gegevens zijn van belang voor de behandeling van de patiënt. De chauffeur van de tweede ambulance zal de namen noteren van de betrokkenen die de AED hebben bediend. Er zal nazorg worden geleverd aan de AED bediener en binnen een aantal dagen zal er contact worden opgenomen met de bediener. De toestand van het slachtoffer zal vermeld worden, de gebeurtenis zal geëvalueerd worden (wat betreft de technische handelingen) en zonodig zal er hulp bij schokkende gebeurtenissen geboden worden.

Leerzame video (kindvriendelijk) over hartmassage, AED gebruik en hartwerking

Kijk voor meer informatie op: www.6minuten.nl